Διαβητικό Πόδι

Το Διαβητικό Πόδι είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ

Το Διαβητικό Πόδι είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχει δηλαδή χρόνος να εντοπιστεί ο κίνδυνος σε κάθε άτομο ξεχωριστά, και να προστατευθεί. Η βλάβη των αισθητήριων νεύρων, μια κατάσταση που ονομάζεται Διαβητική Νευροπάθεια, είναι το πρώτο σημάδι. Ο γιατρός έχει την δυνατότητα να την εντοπίσει πριν ακόμα δώσει συμπτώματα.

Τα συμπτώματα όταν εμφανισθούν περιλαμβάνουν πόνο, κάψιμο, μουδιάσματα και απώλεια αισθητικότητας. Με τον καιρό επηρεάζονται και τα νεύρα που κινούν τα δάχτυλα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παραμορφώσεις στα δάχτυλα. Ταυτόχρονα η κυκλοφορία του αίματος γίνεται πιο έντονη στο πόδι, το αίμα λιμνάζει και θερμαίνεται. Το φαινόμενο αυτό οδηγεί σε πιο γρήγορο μεταβολισμό των οστών και σε ανάπτυξη οστεοπόρωσης, που με τη σειρά της προκαλεί μικρά κατάγματα στα οστά του ποδιού. Αυτό επιδεινώνει την παραμόρφωση του ποδιού, μια κατάσταση που ονομάζεται άρθρωση Charcot.

Η παραμόρφωση των ποδιών αλλάζει την κατανομή των πιέσεων που προκαλεί το βάρος του σώματος στα πέλματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σκληρύνσεις στα πέλματα που ονομάζονται υπερκερατώσεις. Οι υπερκερατώσεις, τα σημεία πίεσης των ποδιών και οι τυχαίοι τραυματισμοί από την έλλειψη αισθητικότητας δημιουργούν διαβητικές πληγές, που δεν μπορούν να κλείσουν εύκολα. Οι πληγές αυτές δεν προκαλούν πόνο γι’ αυτό πολλοί τις αμελούν ενώ κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την ύπαρξη τους. Η παραμέληση των πληγών οδηγεί σε μόλυνση τους. Η μόλυνση μπορεί να φτάσει μέχρι το υποκείμενο οστό και να προκαλέσει οστεομυελίτιδα.

Η ανάπτυξη οστεομυελίτιδας είναι πιθανόν να οδηγήσει σε τελικό ακρωτηριασμό, αν αποτύχει η θεραπεία της με την λήψη αντιβιοτικών για πολλούς μήνες. Η θεραπεία αυτή απαιτεί εξειδικευμένη προσέγγιση και εγρήγορση. Επίσης απαιτεί ομαδική δουλειά, για την άμεση ρύθμιση του σακχάρου, την απώλεια βάρους και την χρήση ειδικών υποδημάτων. Στο Ιατρείο μπορείς να εκτιμήσεις την κατάσταση, να έλθεις σε επαφή με ειδικούς συνεργάτες και να ακολουθήσεις τις πιο σύγχρονες μεθόδους επούλωσης των Διαβητικών Πληγών.

Επικοινωνία