Διαβήτης Κύησης

Ο Διαβήτης Κύησης προσβάλει το 10% των κυήσεων. Αν έχεις κοντινούς συγγενείς που πάσχουν από Διαβήτη Τύπου 2, έχεις λίγα κιλά παραπάνω, η έχεις προχωρημένη ηλικία, μπορεί να αναπτύξεις Διαβήτη Κύησης.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Ο Διαβήτης Κύησης προσβάλει το 10% των κυήσεων. Αν έχεις κοντινούς συγγενείς που πάσχουν από Διαβήτη Τύπου 2, έχεις λίγα κιλά παραπάνω, η έχεις προχωρημένη ηλικία, μπορεί να αναπτύξεις Διαβήτη Κύησης. Θα πρέπει να βρίσκεσαι σε εγρήγορση να προσέχεις την διατροφή σου και να κάνεις τη καμπύλη γλυκόζης την 25η εβδομάδα της κύησης. Αν είχες προηγούμενη διαβητική κύηση θα πρέπει να κάνεις έλεγχο πριν μείνεις έγκυος. Αν γνωρίζεις ότι έχεις προ-Διαβήτη, θα πρέπει να τον θεραπεύσεις πριν μείνεις έγκυος. Αν έχεις ήδη Διαβήτη και θέλεις να μείνεις έγκυος, θα πρέπει να ρυθμίσεις απόλυτα το σάκχαρο σου, από πριν.

Υψηλό σάκχαρο στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανωμαλίες στην ανάπτυξη του παιδιού. Υψηλό σάκχαρο στο τρίτο τρίμηνο, προκαλεί αυξημένο βάρος στο έμβρυο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές κατά τον τοκετό, τόσο στο παιδί όσο και στην μητέρα. Επίσης ένα παιδί που γεννιέται με αυξημένο βάρος αντιμετωπίζει προβλήματα μεταβολισμού όταν μεγαλώσει.

Η προσεγμένη διατροφική προσέγγιση μπορεί να ρυθμίσει τον Διαβήτη Κύησης, κάποιες φορές όμως είναι απαραίτητη η χρήση ινσουλίνης. Ο Διαβήτης Κύησης υποχωρεί πλήρως μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες που αναπτύσσουν Διαβήτη Κύησης οφείλουν να κάνουν καμπύλη γλυκόζης 4 εβδομάδες μετά τον τοκετό, για να βεβαιωθούν ότι έχουν θεραπευτεί. Επίσης οι γυναίκες που αναπτύσσουν Διαβήτη Κύησης θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις κάθε χρόνο, γιατί διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη Τύπου 2, στην μετέπειτα ζωή τους.

Στο Ιατρείο..
•Μπορείς να εκτιμήσεις τον κίνδυνο να αναπτύξεις Διαβήτη Κύησης και να προστατευτείς.
•Μπορείς να θεραπεύσεις τον προ-Διαβήτη σου, πριν μείνεις έγκυος.
•Μπορείς να ρυθμίσεις το σάκχαρό σου κατάλληλα, αν ήδη έχεις Διαβήτη
•Μπορείς να εκπαιδευτείς να τρως σωστά και να υπολογίζεις την δόση της ινσουλίνης όταν χρειάζεται.
•Μπορείς να ελεγχθείς μετά τον τοκετό για να βεβαιωθείς ότι ο Διαβήτης Κύησης υποχώρησε πλήρως.
•Μπορείς να κάνεις τσεκ απ κάθε χρόνο για να ελέγχεις την πορεία του μεταβολισμού σου.

Επικοινωνία