Blog

Ρυθμίζουμε τον Διαβήτη, ζούμε φυσιολογικά!

"Εάν έχεις Διαβήτη δεν είσαι μόνος…Μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση σου και να ζήσεις φυσιολογικά!"

Ο Διαβήτης είναι μια πολύ συχνή νόσος. Ο 1 στους 10 Έλληνες πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και η αναλογία αυτή θα αυξηθεί αρκετά, τα επόμενα χρόνια. Ο κυριότερος λόγος της εξάπλωσης του Διαβήτη είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει άγχος, κακή διατροφή και μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ανάπτυξη του Διαβήτη είναι πολύ πιθανή και δεν θα έπρεπε να ξαφνιάζει. Οι άνθρωποι όμως που ανακαλύπτουν ότι έχουν το πρόβλημα, βιώνουν μια αναστάτωση που επηρεάζει την ψυχική τους ισορροπία, την εργασία τους και τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που διστάζουν να αποκαλύψουν το πρόβλημα τους ή ακόμα και να το αποδεχτούν, με αποτέλεσμα να αλλάζει η συμπεριφορά τους, να απομακρύνονται από τις παρέες τους, ή από την άλλη να αδιαφορούν για την θεραπεία τους.

Πολλοί, επίσης, σερφάρουν ασταμάτητα στο διαδίκτυο με σκοπό να ανακαλύψουν τι τους συμβαίνει και πως θα το αντιμετωπίσουν, κάτι που τους οδηγεί πολλές φορές σε αδιέξοδα, ή ακόμα χειρότερα σε λάθος μονοπάτια. Η ανίχνευση της αλήθειας μέσα από μύθους και συζητήσεις με άλλους συνανθρώπους είναι συχνά η μονή πηγή πληροφόρησης. Όλοι οι άνθρωποι όμως δεν είναι ίδιοι και δεν ισχύουν όλα για όλους. Τι βλέπουμε όμως εμείς από τη μεριά του γιατρού; Βλέπουμε ανθρώπους με αρρύθμιστο διαβήτη (πολύ υψηλά σάκχαρα), που δεν έχουν γνώση της κατάστασης τους, γεμάτους άγχος και δυστυχώς χωρίς πάντα να το γνωρίζουν, σε υψηλό κίνδυνο για την ανάπτυξη σοβαρών επιπλοκών.

Ποιό είναι το ζητούμενο; Το ζητούμενο είναι να διατηρούμε ρυθμισμένο τον Διαβήτη. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να έχουμε φυσιολογικές τιμές σακχάρου, είτε αυτό απαιτεί διατροφή και άσκηση, είτε απαιτεί λίγα ή πολλά φάρμακα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο καθένας είναι ότι όταν έχουμε φυσιολογικές τιμές σακχάρου, δεν κινδυνεύουμε από τις επιπλοκές του Διαβήτη. Αντίθετα αν οι τιμές του σακχάρου δεν είναι φυσιολογικές είμαστε εκτεθειμένοι σε υψηλό κίνδυνο και πρέπει άμεσα να κάνουμε κάτι. Δεν έχει νόημα να παίρνουμε φάρμακα, να πηγαίνουμε στους γιατρούς και οι τιμές του σακχάρου να μην είναι φυσιολογικές. Κάτι ακόμα που πρέπει να γνωρίζει ο καθένας είναι ότι πάντα υπάρχει τρόπος να ρυθμιστούν οι τιμές του σακχάρου. Υπάρχουν πολλά φάρμακα για τον διαβήτη και αναμένεται να έχουμε σύντομα πολλά περισσότερα. Το κάθε φάρμακο βοηθάει με τον δικό του τρόπο και όλα είναι χρήσιμα στην προσπάθεια για τη ρύθμιση του Διαβήτη. Δεν είναι όμως όλα κατάλληλα για όλους, καθώς υπάρχουν αντενδείξεις σε πολλές περιπτώσεις, ανάλογα με την συνύπαρξη και άλλων νοσημάτων. Επίσης, οι συνδυασμοί των φαρμάκων δεν είναι πάντα ασφαλείς και ούτε όλα τα φάρμακα έχουν επίσημες ενδείξεις για όλους.

Ο ρόλος του γιατρού είναι να διερευνήσει ποιό είναι το κατάλληλο φάρμακο για τον καθένα και να πετύχει την ρύθμιση του Διαβήτη, με ασφάλεια. Η ασφάλεια είναι η αφετηρία στη σκέψη του γιατρού, που θέλει να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα, χωρίς να βάζει σε κίνδυνο παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια τα φάρμακα. Ο ρόλος του ανθρώπου που πάσχει από Διαβήτη είναι αλλάξει το τρόπο που ζει, υιοθετώντας ένα πιο υγιεινό μοντέλο ζωής. Η σωστή διατροφή, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας αλλά και η ψυχολογική προσαρμογή στις νέες συνθήκες, είναι όπλα πολύ πιο ισχυρά από κάθε φάρμακο και είναι στο χέρι του καθενός να τα ενεργοποιήσει. Ταυτόχρονα, μια ειλικρινή σχέση, με το γιατρό, συχνή επικοινωνία, εφαρμογή των οδηγιών και η τήρηση του πλάνου, που από κοινού εχει σχεδιαστεί μπορεί να φέρει σύντομα την επιτυχία με ασφάλεια.

Η ρύθμιση του διαβήτη δεν είναι μια θεραπεία, ή μια τιμωρία. Είναι ακριβώς το αντίθετο, είναι μια ευκαιρία να ακολουθήσει κανείς ένα υγιεινό μοντέλο ζωής. Η ρύθμιση του Διαβήτη σημαίνει δυνατότητα για μια ζωή χωρίς κινδύνους, με καλή ποιότητα ζωής, χωρίς άγχος για το μέλλον και χωρίς απομόνωση από το κοινωνικό περιβάλλον.
Έτσι, λοιπόν, στο Ιατρείο Ρυθμίζουμε το Διαβήτη και Ζούμε Φυσιολογικά!
Αυτό το πετυχαίνουμε μέσα από μια ομαδική προσπάθεια που περιλαμβάνει ανθρωποκεντρικές θεραπευτικές επιλογές, εκπαιδευτικά μαθήματα και υποστηρικτικές ομάδες, που όλα μαζί οδηγούν στην ικανότητα αυτοδιαχείρισης του Διαβήτη (Self-Management)

Τα άρθρα μας

BAQSIMI. Η εύκολη λύση για την σοβαρή υπογλυκαιμία.
Icodec. Ινσουλίνη μια φορά την εβδομάδα που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των ερευνών.
Finerenone. Προστατεύει τα νεφρά από τον Διαβήτη.
Ανικανότητα και υπέρταση. Ποια φάρμακα της πίεσης επηρεάζουν.